NEDEN OTOGAZ ?

NEDEN OTOGAZ ? LPG NEDİR ?

LPG NEDİR? LPG OTOGAZ SİSTEMLERİ ARAÇLARDA NASIL ÇALIŞIR?

• Yaygın olarak "Tüpgaz " adıyla bilinen LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı ) ülkemizde ısıtma, ısınma, aydınlatma ve motorlu araçlarda kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır. LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır. Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılabilmesi için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır. Ham petrolün, rafinerilerde arıtılmasıyla veya doğalgazdan elde edilir. Gazın bileşimi %70 Bütan (C4 H10), %30 Propan (C3 H8) 'dir. Havadan ağır, yanıcı bir gazdır. LPG havadan ağır olduğu için kaçak durumunda su gibi akar ve en derin yerde birikir.

• İlk olarak: A.B.D. San Diago Gas-Electric Company tarafından denenen LPG, benzine alternatif bir yakıt olarak kullanılmaya başlanmış ve tüm dünyada kullanımı çok hızlı bir şekilde yayılmıştır. 1975 yılında Rusya da LPG ile çalışan ilk araç piyasaya çıkarılmıştır. Halen A.B.D ve Avrupa ülkelerinde kullanımı teşvik edilen ve benzinin alternatifi bir yakıttır. Başta A.B.D , HOLLANDA, İTALYA, JAPONYA, FRANSA, BELÇİKA olmak üzere birçok gelişmiş ülkede milyonlarca araç LPG OTOGAZ sistemine sahiptir.

• Dünyada 1940’lı yıllarda otomobillerde kullanılmaya başlanan LPG 30’u aşkın ülkede 4 milyondan fazla araç sahibi tarafından tercih edilmekte ve bu ülkelerde 22.000’den fazla dolum istasyonu hizmet vermektedir. Sadece İtalya’daki LPG’li araç sayısı 1 milyonun üzerindedir. Avrupa’da son model çok lüks arabalarda bile artık gaz sistemi fabrika çıkışı takılmaktadır. Türkiye’de LPG’li otomobil kullanımı 1995 yılında T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmeliklere uymak şartıyla serbest bırakılmıştır.

LPG'YE DÖNÜŞTÜRMELİ Mİ?

• LPG'ye dönüştürmek için oldukça geçerli sebepler bulunmaktadır. Doğa ve çevrenin korunması açısından egzozdaki CO (Karbonmonoksit), CO2 (Karbondioksit) ve HC (Hidrokarbon) düzeylerinin azaltılması ile daha temiz bir hava sağlanacaktır. Bu bakımdan LPG Benzin veya Dizele göre daha çevreci bir yakıttır. Yakıt fiyatı açısından ise LPG ile ulaşım, günümüzde petrole oranla yarı yarıya daha ucuza gelmektedir. Aracınızın motor ömrü bakımından LPG kullanmak yağ değişim periyodlarının uzaması ve daha az karbon artıkları nedeniyle daha temiz ve daha uzun ömürlü motor demektir.

OTOGAZIN KALİTE STANDARDI VAR MI?

• EN 589 standardı, Avrupa Birliği Ülkeleri tarafından uyulması zorunlu olan, otomotiv yakıtı olarak kullanılan LPG'ye ilişkin kalite standardıdır. Standart araç motoruna ve çevreye zararlı bazı bileşenlerin belirlenen seviyelerin altında tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Sürekli gelişen benzin kalitesine ve motor teknolojilerine paralel olarak EN 589 standardı da sürekli olarak geliştirilmekte ve uyulması gereken kuralların sınırları giderek daraltılmaktadır. Türkiye'de de Mart 1996'da TS EN 589 olarak Türkçe’ye çevrilmiş ve ihtiyari standart olarak yayınlanmıştır.

EMNİYET DOLUM SEVİYESİ NEDİR?

• Emniyetli dolum seviyesi araçlardaki dolum kitleri için tank kapasitesinin %80'idir. Örnek olarak 40 litrelik tanka maksimum 32 litre dolum yapılmalıdır. Ayrıca dolum sırasında aracı daha fazla gaz almak niyetiyle sallamak ve şamandıranın sapmasını sağlamak yanlıştır. Tankın ve dolayısıyla sürücünün emniyeti riske atılmamalıdır.

LPG DÖNÜŞÜMÜ YAPTIRMAK GÜVENLİ MİDİR?

• Doğru montaj halinde LPG’nin benzinden daha güvenli olduğu söylenebilir. LPG çarpma tahribat deneylerinden geçmiş, giriş kilitleme ve aşırı sıcaklık kontrol valfli basınçlı dökme çelik depolarda muhafaza edilmektedir. Bu valf, şiddetli taşıt yangınlarında LPG'nin genleşmesi halinde bile kontrollü miktarlarda LPG çıkışına müsaade eder. Bu kontrollü yanma, depoyu standart benzin deposundan daha güvenli yapmaktadır. Sistemin eğitimli personel tarafından monte edilmesi halinde uygun malzeme kullanılmakta, parçalar güvenli yerlere monte edilmekte, yakıt boruları egzoz borularının uzağından geçirilmekte ve montajın ardından çalışma ayar değerleri kurularak kaçak testi yapılmaktadır.

LPG SIZINTILARINDA ALINACAK ÖNLEMLER

• Araçtan çıkan egzoz gazlarını uzun süreli solumayınız.

• Aracınızı hava sirkülasyonu olmayan depo, garaj vb. gibi yerlere kısa veya uzun süreli bırakmayınız.

• Aracınızın gaz ayarını mutlaka yetkili servislere yaptırınız.

• Lütfen gaz kaçaklarını ateşle kontrol etmeyiniz. Gaz kaçağı olduğundan şüphelendiğiniz yerleri sabun köpüğü ile test ediniz.

• Gaz kokusu hissederseniz aracınızı durdurunuz, tankın üzerindeki vanayı kapatınız ve yetkili servise gidiniz.

ANKAOTOGAZ İSKİTLER SIRALI SİSTEM GAZ AYARI

 Büyüksanayi sebzebahçeleri caddesi (eski 1.cadde) No:68/C

İskitler/Ankara

0 (312) 342 1 444 -  0 (555) 997 55 33

MUSTAFA BİLSELOĞLU

İSKİTLER LPG OTOGAZ BAKIM SERVİSİ

Lpg Arıza Tespiti

Gaz Ayarı

Tank Değişimi

Gaz Kaçak Testi

Otogaz Bakım Servisi